Львівське сміття перероблятиметься під землею

Категорія: Новини Метрополітену

Львівське сміття перероблятиметься під землею

У підземеллях Львівського метрополітену запрацює фабрика, з переробки сміття на компост, пальне та воду. Як заявили фахівці, клімат львівської підземки прекрасно підходить для життя організмів, які перероблятимуть сміття.

Зі сміття планують відбирати вторинну сировину (метал, пластик, скло, папір), з органічних відходів виготовляти компост і добрива, а із залишків, які неможливо переробити, – RDF-паливо.

Спочатку всі зібрані відходи сортують. Така вторинна сировина, як макулатура, склобій, пластик і метал, йде на переробку. Органіка — рослини або залишки їжі – на компостування або у спеціальні ємності, де після переробки з неї отримують біогаз. Залишки подрібнюють та пресують у брикети або гранули.

Львівське сміття перероблятиметься під землею
RDF (Refuse Derived Fuel) – це подрібнене й спресоване у гранули або брикети сміття. Його використовують для опалення виробничих приміщень або ж спалюють у печах цементних і металургійних заводів.

Очищується і вода, яку виокремлюють зі сміття. Спочатку проводиться біологічне очищення за допомогою мікроорганізмів та спеціального обладнання. В результаті з амонію отримуємо нітрат. На другому етапі очищення за допомогою вуглецю, водню і мікроорганізмів отримуємо елементарний азот, який виводиться наверх. Далі, коли тверді речовини осіли, фільтраційна вода під тиском проходить через мембрану – і ми отримуємо технологічну воду. Далі ця вода проходить очищення через устаткування з активованим вугіллям.

Розробники технології сміттєсортувального заводу обіцяють, що фабрика зможе переробляти 100% сміття. Тому потреба в полігоні й сміттєзвалищі поблизу Львова з появою такого заводу зникне.

– Дехто не вірить, що після переробки сміття нічого не залишається. Я теж не вірив, поки не поїхав на подібні заводи, які вже працюють, не поспілкувався з керівниками й працівниками цих заводів. Там нічого не смердить. Люди ходять у чистому. Все сміття фасується, – розповідає замісник начальника відділу переробки сміття Олексій Пацюк.

Щодня підземна фабрика перероблятиме близько 200 тонн сміття, виготовляти компост і RDF-паливо. Окрім львівського сміття, підземний завод планує брати сміття з прилеглих сіл та містечок.