Проїзд у Львівському метро скоро стане «безжетонним»

Категорія: Новини Метрополітену

Проїзд у Львівському метро скоро стане «безжетонним»

Львівський метрополітен планує відмовитися від пластикових жетонів і повністю перейти на безконтактну оплату проїздів. Дане нововведення в першу чергу покликане заощадити власний час пасажирів. При використанні карток безконтактної оплати черг не буде.

"Оскільки пасажири активно переходять на безконтактні картки для оплати проїзду, а кількість жетонів в обігу зменшується, найближчим часом Львівське метро зменшить кількість автоматичних пропускних пунктів для проходу за жетоном. Це дозволить якісніше перерозподілити пасажиропотоки та мінімізувати черги у "пікові" години",- заявив замісник керівника Відділу зв'язку з громадськістю Львівського метрополітену Павло Соколик.

Було помічено, що пасажири, які купують жетони, значну їх частину забирають з собою невикористаними. У березні цей показник сягнув аж 26 тисяч жетонів, хоча зазвичай становить близько 15 тисяч жетонів на місяць.

"Це означає, що люди втрачають від 60 до 100 тисяч гривень. Можливо, частину цих жетонів пасажири ще використають, однак, як правило, люди купують жетони, гублять їх, а потім знову приходять купувати. Бо хтось дає побавитись дітям, а потім не знаходить, хтось привозить і дарує як сувенір Львівського метро", - пояснює радник начальника метрополітену Роман Вороновський.

Вже зовсім скоро пасажири Львівської підземки зможуть розрахуватися банківськими безконтактними картками з системою MasterCard PayPass та оплачувати проїзд смартфоном. Для цього потрібно завантажити на смартфон відповідний мобільний додаток і сканувати QR-код, що зображений на спеціальних стикерах на станціях метрополітену. Така послуга вже діє на деяких станціях і пасажири успішно нею користуються.

Звичайно повний перехід на нову систему оплати проїзду відбудеться не за один день. Протягом двох-трьох років Львівський метрополітен планує повністю перейти на безконтактну оплату. Першими від жетонів відмовляться станції з низьким потоком пасажирів.